Tuinontwerp kleine tuin: hoe ontwerpen en inrichten?

In België vinden we tal van kleine tuinen die wachten om getransformeerd te worden in prachtige buitenruimtes. Met de juiste aanpak en een beetje creativiteit kun je ook van een kleine tuin een droomplek maken. Het ontwerpen van zo’n tuin vraagt echter om een specifieke aanpak. Hoe benut je de ruimte optimaal en hoe creëer je het gevoel van ruimte? Wij delen graag onze expertise en tips over het ontwerpen van een kleine tuin.

Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken?

Het geheim zit hem in het optisch bedriegen van het oog. Met enkele slimme trucs kun je de illusie van een grotere tuin wekken. Denk aan het gebruik van lichte kleuren, spiegels of reflecterende objecten en doordachte beplanting. Het creëren van verschillende plekken  in jouw tuin kan ook helpen om de ruimte groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid is.

Kleine tuin ontwerpen – 5 tips

Hier zijn vijf gouden tips van Munkhaven Cottage Gardens om het meeste uit jouw beschikbare ruimte te benutten:

Plan vooruit: Een goed begin is het halve werk. Maak een duidelijk plan van wat je wilt bereiken met jouw tuin. Denk na over de functies die de tuin moet vervullen, bijvoorbeeld ontspanning, tuinieren of mensen ontvangen. Een plan helpt je om jouw ruimte efficiënt in te delen.

Gebruik verticale ruimte: Omarm de hoogte! Verticaal tuinieren is ideaal voor kleine tuinen. Gebruik muren en schuttingen voor hangende planten, klimplanten of zelfs verticale plantenbakken. Zo voeg je groen toe zonder kostbare grondoppervlakte te gebruiken.

Kies voor multifunctionele elementen: Elk element in jouw tuin moet idealiter meer dan één functie vervullen. Een zitbank die ook opbergruimte biedt, of een opklapbare tafel die aan de muur bevestigd is, zijn perfecte voorbeelden van slim gebruik van je ruimte.

Creëer diepte en perspectief: Door paden en beplanting slim te plaatsen, kun je een gevoel van diepte creëren. Gebruik verschillende texturen, kleuren en hoogtes in jouw plantenkeuze om visuele interesse en de illusie van meer ruimte te wekken.

Kies de juiste beplanting: Bij een kleine tuin inrichten, is het belangrijk om planten te kiezen die passen bij de beschikbare ruimte. Vermijd planten die te groot worden en kies in plaats daarvan voor soorten die compact blijven of eenvoudig te snoeien zijn.

Enkele ideeën voor een kleine tuin

Nu je weet hoe je een kleine tuin kunt ontwerpen, zijn hier enkele concrete ideeën om je te inspireren:

Gezellige zithoek: Creëer een intieme zithoek met comfortabele stoelen en een kleine tafel. Voeg zachte verlichting toe voor sfeervolle avonden buiten.

Kruiden- en groentetuin: Zelfs in een kleine tuin kun je jouw eigen kruiden en groenten kweken. Gebruik verhoogde bakken of potten om verschillende soorten te planten. Dit is niet alleen praktisch, maar ziet er ook mooi uit.

Water toevoegen: Water kan een rustgevend element toevoegen aan jouw tuin. Denk aan een eenvoudige fontein of een kleine vijver. Water trekt ook vogels en insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van jouw eigen tuin.

Patio met potten: Als je niet veel grond hebt, kun je een patio of balkon aankleden met potten in verschillende maten en stijlen. Combineer eetbare planten met sierplanten voor een levendige mix.

Verticaal tuinieren: Maak een levende muur met een selectie van schaduwrijke planten als jouw tuin voornamelijk in de schaduw ligt. Voor zonnige muren kun je dan weer kiezen voor planten die het goed doen in de volle zon.

Hoe kun je een doordacht tuinontwerp maken voor een kleine tuin?

Elke centimeter telt in een kleine tuin. Een goed ontwerp begint met een duidelijk plan waarin je jouw wensen en behoeften in kaart brengt. Denk na over hoe je de beperkte ruimte wilt gebruiken en welke elementen essentieel zijn.

Hoeveel kost het ontwerpen van een kleine tuin?

De kosten van het ontwerpen van een kleine tuin kunnen variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit. Bij het ontwerpen van een compacte buitenruimte (minder dan 100 m²) kun je rekenen op een prijs rond de €900. Deze schatting houdt rekening met de creatieve benadering vereist om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. De uiteindelijke kostprijs hangt af van jouw specifieke wensen, de materialen die je kiest en of je het ontwerp zelf doet of uitbesteedt aan een professional. 

Voor een precieze inschatting en om de exacte kosten voor jouw project te achterhalen, is het aan te raden gratis en vrijblijvend een offerte aan te vragen. 

Hoe kan een professionele tuinontwerper hierbij helpen?

Een professionele tuinontwerper zoals Munkhaven Cottage Gardens heeft de ervaring en creativiteit om het maximale uit jouw kleine tuin te halen. Hij geeft niet alleen advies om zo efficiënt mogelijk met jouw budget om te gaan, maar ontwerpt ook tuinen die perfect aansluiten bij jouw wensen waardoor je kunt genieten van een functionele tuin in elk seizoen. Daarnaast organiseert hij workshops waarin je leert hoe je zelf aan de slag kunt met tuinontwerpen. Zo maken we samen van jouw kleine tuin een paradijsje.

Over de auteur

Pascal is een gepassioneerde tuinier en ontwerper met een rijke achtergrond in het creëren en onderhouden van adembenemende tuinen. Zijn praktische ervaring en kennis van planten en tuinontwerp stelt hem in staat advies op maat te bieden. Pascal staat altijd klaar om zijn inzichten en tips te delen, van plantenkeuze tot tuinonderhoud, om anderen te helpen hun eigen droomtuin te realiseren.
Alle rechten voorbehouden © - 2024 - Munkhaven Cottage Gardens